Grillezés faszénnel

Ismerje meg a grillezés faszénnel folyamatát! Elég lassan jön el az éven a várva várt tavasz. Már két négynapos ünnepen is túl vagyunk, de egyik hosszú hétvégénken sem volt eddig igazi szabadban sütögetős idő. A jó hír viszont, hogy ezen a hétvégén már 22 fokra, sok napsütésre és kevés csapadékra számíthatunk.

A gyors időjárás jelentés után pedig nézzük hol is hagytuk abba a grillezés előkészületeiről szóló kis cikksorozatunkat 🙂

Legutóbb arról írtunk, hogy mennyivel egyszerűsíti le a dolgunkat, ha gázégőt használunk, viszont milyen élmények lesznek azok, amikről lemaradunk a használata során. A tökéletes grillező élményt íz világban és hangulatban is a faszenes grillezéssel tudjuk elérni. A lassan megsült, faszénfüsttel átjárt húsok íz világa utánozhatatlan.

Fontos! A faszenet már sütés előtt 30-40 perccel gyújtsuk be és csak akkor kezdjük el sütni a finomságokat, amikor már nem lángol, csak izzik, parázslik. Ha már a nyílt lángon elkezdjük, akkor húsaik odaégnek, feketék és kellemetlen keserű ízűek lesznek, a belsejük pedig nyers marad. A bográcsozás alkalmas parázs vörösen izzó és felületét vékony fehéres szürke hamu borítja, mint ahogyan a képen is láthatjuk.

Ne legyünk türelmetlenek, ameddig a tűz leég, mi megcsinálhatjuk az előkészületeket. Tudjuk, sokan használnak a begyújtáshoz benzint, vagy különböző gyújtófolyadékokat, de higgyétek el azok nélkül is sikerülni fog. Bár nagy eséllyel elpárolognak, azért nem érdemes megkockáztatni, hogy húsunk kellemetlen szagú legyen, sőt sok balesetveszélyes helyzetet is elkerülhetünk a használatuk nélkül.

Sütés közben, továbbra is faszénnel tápláljuk a tüzet, ha szükséges. Ne tegyünk rá száraz leveleket, festett deszkákat, zacskókat, műanyagot, színes újságokat, hiszen húsaink kellemetlen ízűek lesznek, rosszabb esetben káros anyagokat is gyűjthetnek magukba.

A multi grillező körüli teret úgy alakítsuk ki, hogy ne vegyék körbe akadályok és könnyen megközelíthető legyen több oldalról. Célszerű a kellékeket, amiket használni fogunk már előre ki készíteni, így nem kell majd állandóan a konyhába szaladgálnunk.

Gondolunk itt: Edényekre, húsvilla, húsforgató csipesz, tálcák, tányérok, papírtörlő, konyharuha esetleg hőálló kesztyűre.

Természetesen ne feledkezzünk meg a legfontosabbról sem, a grillezendő húsokról, zöldségekről. Ezeknek az előkészítése viszont egy teljes cikket érdemel, ezért jövő heti cikkünkben innen folytatjuk majd. Kellemes szalonnasütés és napsütéses hétvégét mindenkinek;)

Kerti grillező építés, szalonnasütő, bográcsozó építés cégünkkel!