Grillezés: tippek a tökéletes grillételek finom elkészítéséhez!

A grillezés, grillételek elkészítése elsőre nem tűnik egy bonyolult tevékenységnek. Csak begyújtjuk a tüzet, majd rápakoljuk a húst, aztán majd megsül magától. Igazából nem is annyira nehéz, azonban jó pár dologra oda szükséges figyelni. Annak érdekében, hogy ne egy rosszul sült húst kapjunk, hanem egy valóban ízletes ételt. A melegebb napokkal elérkezik a szabadtéri étkezések és étel sütések ideje is. Itt nem is minden esetben az evés a legfőbb cél. Hanem egy szabadtéri program, amely során együtt lehet a család, barátok. Közben pedig beszélgetünk, játszunk és éhesen alig bírjuk kivárni, hogy végre megsüljön az étel.

Habár a grillezéshez hasonlót, az az a hús szabad tűzön történő sütését már az őseink is művelték. Azonban a ténylegesen grillezésnek nevezett tevékenység csupán néhány évtizede terjedt el igazán. Gyerekkorunkban még inkább a szalonnasütés vagy bográcsozás volt az elterjedt. Manapság már egy családi, vasárnapi ebéd multi grillen történő készítésének is megvan az előnye és a romantikája.

Mivel grillezzünk?

Rengeteg fajta lehetőség áll a rendelkezésünkre. A választásunk függ attól is, hogy mennyit grillezünk, mekkora társaságnak készítünk ételeket, mekkora helyünk van. Továbbá, hogy hol sütögetünk és milyen összeget fordítunk rá.

A faszenes grillező egy klasszikus grillnek tekinthető, ahol a faszénnek köszönhetően kapják meg az ételek a jellegzetes füstös ízüket. A legolcsóbb lehetőségek is ezek között vannak. Természetesen, határ a csillagos ég az árakat tekintve. Ha lecsukható tetejű változat mellett döntünk, akkor gyorsan megfő az étel anélkül, hogy megégne.

A gázgrill során nem szükséges bajlódni a tűzrakással. Ennek köszönhetően azonnal neki lehet állni a sütésnek. Folyamatosan egyenletes hőmérsékletet tudunk biztosítani az ételnek. Azonban a tipikus füstös íz lehet, hogy hiányozni fog, de eltakarítandó hamu sem keletkezik. Emellett előnye, hogy mondjuk a szomszédokat, erkélyen felettünk lakókat nem fogja zavarni a füst.

Az elektromos asztali grillek kisebb helyre is tökéletesek. Gyorsan be lehet indítani rajtuk a sütést és szabadon szabályozható a hőmérséklet. Akár rossz idő esetében a házban is sütögethetünk.

Grillételek előkészítése

Grillezni rengeteg mindet lehetséges. A különböző húsoktól kezdve a sajtokon át a zöldségekig, gyümölcsökig. A legnagyobb figyelmet persze a húsok érdemlik, ezeket mindig érdemes sütés előtt pácban érlelni.

Pácolni úgy tudunk a legegyszerűbben, ha olívaolajban, lehetőleg nem extra szűzben, ízlés szerinti fűszereket elkeverünk és ebben állni hagyjuk a húsokat 2-6 órán át. A halaknak elég egy, a zöldségeknek fél óra. A pác összetevői maximum négyféle fűszerből tevődjenek össze. Annak érdekében, hogy a hús íze érvényesülhessen, a sót minden esetben hagyjuk ki. Hiszen az leköti a vizet és kiszárítja a húst.

A grillezés folyamata

Nem szükséges folyamatosan forgatni a hússzeleteket. Elegendő egyszer, amikor a hús a hőtől elfehéredik. Sütés folyamán ne szurkáljuk, ne nyomkodjuk, hiszen akkor kiszárad. Lapáttal vagy csipesszel forgassuk azt. Ha csontos húst sütünk, akkor a csont mellett kisebb vágást ejtve ellenőrizhetjük, hogy a hús már átsült-e. Tapintással megtudjuk állapítani, hogy a hús megsült-e már. A húst a legvastagabb részén fogjuk megnyomni, ha már kemény, akkor átsült. A hal húsa átsült, ha a színe már nem áttetsző.

A vörös húsokat minden esetben pihentessük alufóliába burkolva a sütést követően, hogy a húsnedvek optimálisan eloszoljanak. A zöldségeknek elengedő az alacsonyabb hőfok és rövidebb idő. Ezáltal gyengébb parázson, a felső grillrácson süthetjük őket. Ha túlsütjük, keserű íze lesz. Akkor megfelelők, ha a grillcsíkok már láthatók rajtuk. Grillezésre alkalmas zöldségek a gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, hagymafélék. A hagymát héjastól helyezzük a nyársra és csupán falatozás előtt tisztítsuk meg.

Próbáljuk ki a különböző gyümölcsöket is grillezve. Az alma, körte, barack, banán grillen sütve majd őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal. Netán mondjuk mézzel tálalva, csokiba mártva kiváló desszert lehet. Túl sok alapanyagot egyszerre ne helyezzünk a grillezőre. Hiszen akkor nem sülni, hanem párolódni fognak. A parázsra dobott borókaág vagy füstölőfa még finomabbá varázsolhatja ételünket.

Kerti épített bográcsozó, kerti épített szalonnasütő itt! Keressen minket elérhetőségeinken!